Historiek

Gent Rugby Football Club vierde vorig seizoen zijn 40-jarig bestaan. Het is de oudste actieve rugbyclub van Vlaanderen!

In de jaren ’60 speelden een paar Gentenaars mee bij de rugbyploeg van ASUB (Waterloo). Ze vonden het moeilijk om steeds de verplaatsing naar Brussel te maken. Daarom besloten zij in 1969 een rugbyclub op te richten: Gent Rugby Football Club. Dit waren Jacques Rogge, huidige voorzitter van het Internationaal Olympische Comité, zijn broer Philippe Rogge, Pierre Saverys, Jan Standaert en Guy Callebaut. De rugbyclub van Gent was de tweede club in Vlaanderen.

Bovenste rij: Pierre Saverys, P. Pauwelyn, Michel De Deken, R. Buysschaert, Jacques Rogge, R. Staelens, C. Leten, Guy Callebaut
Onderste rij: A. Van Tittelboom, F. De Clercq, Carl Hoet, G. Vandersteen, Philippe Deisser, M. Dradon, Christian Anaf

Het eerste speelveld lag op het terrein van Langerbrugge. Daarna trainden ze in Laarne op een weide, die een vriendelijke kolenhandelaar ter beschikking stelde.
Gent Rugby FC groeide snel. In 1970 had de club reeds 2 ploegen ingeschreven in de competitie: Gent Rugby Football Club en The Bulls. In 1971 promoveerde Gent Rugby FC als eerste niet Franstalige Club naar eerste afdeling. Tevens werd in dat jaar de vzw Gent Rugby Football Club gesticht, met vermelding in het Belgisch Staatsblad op 11 maart 1971. 1972 werd het topjaar voor Gent Rugby FC dankzij speler en coach Sidney Gale. In de nationale competitie behaalde Gent een knappe tweede plaats. Gent Rugby FC speelde 5 jaar in eerste afdeling.

Door het vertrek van de ouderen en het gebrek aan jongeren verdween in 1975 The Bulls en werd er vanaf 1976 noodgedwongen in tweede nationale gespeeld. Want spelen in eerste nationale vereist een reserveploeg. De jeugdproblematiek werd nooit ernstig aangepakt en uittredende rugbyspelers werden zelden door bekwame spelers vervangen zodat Gent in 1979 naar derde afdeling zakte.
Onder impuls van de toenmalige voorzitter André Van Overschelde werd de jeugdproblematiek aangepakt. Gent Rugby FC telde 3 jeugdploegen. Door de grote gedrevenheid van twee jonge rugbyspelers, François Comhaire en Philippe Steenhaudt kwam ook een juniorenploeg tot stand.
In 1983 verhuisde Gent Rugby FC van Laarne naar het nieuwe sportcomplex langs de Watersportbaan, de Blaarmeersen. Het was de eerste keer dat er op Gentse bodem werd gespeeld.

Terug naar de competitie nu: Gent Rugby FC kon zich aanvankelijk goed verdedigen in derde nationale en zelfs meedingen om te promoveren naar tweede. Maar de ploeg miste een trainer, de spelerskern was niet stabiel en door het gebrek aan ervaring degradeerde de ploeg naar vierde nationale. Men bleef niet bij de pakken zitten: een nieuw bestuur met een paar spelers van de oude kern, André Van Overschelde en Guy Eeckhout, voerden een nieuwe politiek. Er werd nadruk gelegd op de rekrutering. Vele nieuwe spelers vervoegden onze rangen. Het enthousiasme groeide, de rugby-spirit kwam terug. Gent Rugby FC speelde kampioen in vierde nationale.

In 1984 speelde Gent Rugby terug in derde afdeling. Het kampioenschap werd eveneens gewonnen. Het verschil tussen tweede en derde is groot, maar Gent Rugby kon uitstekend handhaven in tweede divisie. Het hoogtepunt van het seizoen 1984-85 was de Beker van Vlaanderen waar Gent zich kwalificeerde voor de finale en de beker van de fair-play in ontvangst mocht nemen. Twee jaar verbleef Gent in tweede nationale. Door het gebrek aan een tweede ploeg en het vertrek van enkele belangrijke basisspelers keerde Gent Rugby in 1986-87 terug naar derde afdeling.

De functie van jeugdverantwoordelijke werd weer in het leven geroepen. In de voetsporen van zijn vader, nam Luc Van Overschelde deze taak op zich. Dit alles zorgde opnieuw voor een goede sfeer in de ploeg wat zich vertaalde in goede competitie uitslagen.

In het seizoen 1996-97 speelde Gent Rugby FC  terug in tweede afdeling. De juniorenploeg kreeg vaste vorm en ook het vrouwenrugby werd door ons niet over het hoofd gezien. In samenwerking met de rugbyploeg van UGent werd het damesteam The Cats in de competitie ingeschreven.

In het seizoen 1997-98 kwam dan de doorbraak, mede door het aantrekken van een Zuid-Afrikaanse trainer. Gent ging na 23 jaar terug naar 1ste afdeling!

Rugby in België groeide aan populariteit. Hierdoor werd de Belgische competitie sterker, waardoor de eerste ploeg het zeer moeilijk had om in eerste afdeling te blijven. De daaropvolgende jaren zakte Gent Rugby FC telkens een afdeling. Anderzijds zorgde de stijgende populariteit voor een sterke stijging in het ledenaantal van de club. De jeugdploegen kregen definitief vorm. In 2000 werd er een miniemenploeg opgericht.  De club richtte in 2001 nog 2 ploegen op: kadetten en bikkels. Het jaar daarop, in 2002 kwam daar nog de benjamins bij.

In het seizoen 2003-04 speelde de eerste ploeg terug in vierde afdeling. De Belgische Rugbybond verminderde het aantal ploegen per divisie waardoor Gent Rugby FC het seizoen 2004-05 uitkwam in vijfde divisie. Gent Rugby speelde kampioen waardoor het terug steeg naar vierde afdeling.

In 2005 telde de club 7 jeugdploegen: junioren, kadetten, miniemen, benjamins, bikkels, superbikkels en minibikkels. Voor elke jeugdcategorie had Gent Rugby Football Club een ploeg ingeschreven bij de Belgische Rugbybond. Gent Rugby FC telde in 2006 voor het eerst in zijn geschiedenis 200 leden.

In 2008 werd er beslist om de huidige competitie van 5 nationale afdelingen om te vormen naar 3 nationale en 6 regionale afdelingen, waarvan 3 Vlaamse en 3 Waalse. Voor het seizoen 2008-09 ruilde Gent Rugby FC de vierde afdeling in voor de eerste regionale afdeling.

Slechts 2 seizoenen in regionale afdeling had Gent Rugby nodig om in seizoen 2009-10 kampioen te worden. Ook in de Toledo Cup, het vroegere Beker van België, kon Gent Rugby stunten. Ze speelden op 24 januari 2010 de kwartfinales van de Toledo Plate tegen tweede klasser Antwerp. In de Beker van Vlaanderen behaalde Gent Rugby een knappe vierde plaats. Als enigste ploeg uit de regionale reeksen vechtte Gent Rugby mee voor de titel. In de halve finale op 15 mei 2010 verloor het van tweede klasser Laakdal. Gent Rugby werd op 9 mei 2010 ook Vlaams Kampioen 7’s.

Seizoen 2009-10 was een topseizoen: men vierde niet alleen het 40-jarig bestaan, maar ook de terugkeer naar derde nationale!!

De spelerskern groeide en er werd een tweede seniorenteam opgericht, Gent Dragons. De tweede ploeg nam vorig seizoen 2010-11 terug deel aan de regionale competitie, ze kwamen uit in tweede regionale, waar ze onmiddellijk een geduchte tegenstand was.

Op 20 februari 2011 werd het clubhuis van Gent RFC officieel geopend. Ook dit staat in het kader van een hernieuwde professionalisering van de club. Maar men vierde ook een vier op vier zege op het internationaal Vlaams strandrugbytoernooi in 2011!! De Ghent Magnets (seniorenploeg), het damesteam, de junioren en de kadetten werden kampioen in hun reeks! Annemarie van der Ree en Bram Proost, allebij spelers van Gent Rugby wonen de trofee ‘beste speler’.

Ook in 2012 blijven de dames kampioen in het strandrugby. Ze winnen het beachrugby toernooi in Mallorca (Spanje) en worden tweede in het beachtornooi in Ameland (Nederland).

Dit seizoen 2012-13 speelt de eerste ploeg opnieuw in eerste regionale afdeling. Ze zetten alles op alles om terug in derde nationale te spelen. Ook de damesploeg groeit en start een tweede damesploeg op: Gent Dragonettes.

Gent Rugby FC telt vandaag meer dan 250 leden. GRFC is een sterk groeiende club met één van de grootste jeugdafdeling (150 jeugdspelers). GRFC is een club voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, jongen en meisje!!